Cholesterol

Niekedy sa laicky nazýva " ŽLČOVÝ TUK " , čiže patrí medzi látky tukového charakteru. Obsah cholesterolu sa nebezpečne zvyšuje hlavne vtedy , ak zjeme jedlá s obsahom tukov a zapíjame to alkoholom, po ktorom sa cholesterol veľmi dobre vstrebáva. POZOR - kvalitný alkohol v malých dávkach (hlavne 52% slivovica) zvyšuje ochrannú zložku HDL-(High Density Lipoprotein -potrebný cholesterol.) Normálny obsah cholesterolu v krvi je medzi 170-270 mg na 100 ml. Jeho hladina sa zvyšuje pri poruchách látkovej výmeny , pri hormonálnych poruchách zvlášť v oblasti pohlavných žliaz a taktiež, keď človek žije pod trvalým stresom. Prebytočný cholesterol odvádza sa žlčou do stolice.

Naše telo za deň vytvorí až 1-liter žlči, ktorý obsahuje väčším podielom cholesterol. Kyseliny a lecitin udržujú v žlčníku žlč v tekutom stave a práve cholesterol zhušťuje koncentráciu žlči. Cholesterol sa v črevách viaže na vlákninu a preto je veľmi potrebné, aby človek prijímal potravu bohatú na vlákniny, aby cholesterol sa na vlákninu viazal a odchádzal stolicou.

Najbohatší obsah cholesterolu v potravinách je vo vnútornostiach, mozočku, vajcových žĺtkoch, bravčovom a hovädzom mäse, rybej pečeni, vo všetkých živočíšnych tukov, másle, mlieku, sýrov. Pri regulácii cholesterolu sa doporučuje vynechať zo stravy aj rafinovaný cukor a výrobky z neho, bielu múku, prevarenú kávu, coca-colu, čierny čaj

Poznámka: Hladina cholesterolu podľa mnohých inštitúcií doporučována- je nerealistická a pre väčšinu ľudí je nemožné ju trvale udržiavať na predpísanej úrovni. Sú dva typy cholesterolu (LDL - Low Density Lipoprotein a HDL- High Density Lipoprotein) a majú svoju úlohu pri tvorbe hormónov, činnosť mozgu,pečene atd. Nemali by sa brať lieky znižujúce cholesterol, ak nie je jeho hladina v krvi nad 6,25 mmol/l Má sa brať zreteľ na dedičnosť, choroby v rodine a náchylnosť pacienta na ochorenie angíny pectoris, arteriosklerózu. V tedy užívať. Presnosť merania závisí aj na vybavení laboratórií a musí sa brať zreteľ na pomer HDL a LDL. (LDL je škodlivá frakcia, HDL je ochranná frakcia) Napr. pri znížení HDL sa môže poškodiť pečeň, cievy atd. Dať si pozor na prísnu vegetariánsku diétu, alebo hladovanie, ktoré v tele pri metabolizme zvyšuje vysokú hladinu cholesterolu. V našej typyckej slovenskej kuchyni je pre našu populáciu vyšša LDL v krvi než udáva ako doporučenú hladinu v krvi medzinárodná zdravotná organizácia WHO. Samozrejme je to hlavne zložením stravy a  dedičnosťou.

Cholesterol znižujú

  • CESNAK a CIBUĽA- znižujú aj krvný tlak, zlepšujú prietok krvi
  • RYBÍ OLEJ, SOJOVÝ, OLIVOVÝ ,SLNEČNICOVÝ OLEJ (oleje iba EXTRA VIRGIN –lisované za studena )
  • ARTIČOK ( CYNARA SCOLYMUS ) - znižujú cholesterol, podporujú tvorbu žlča, výborné na trávenie
  • BROKOLICA , CHREN + C vitamín (KYSELINA ASKORBOVÁ L.) + vitamín E ( TEKOFEROL )
  • LECITIN - výborný na odvádzanie cholesterolu zo žlče. Je k dostaniu v každej lekárne.
  • RYBY - losos , makrely , sardinky , tuňák, (pre obsah omega 3 -nenasýtená mastná kyselina) 
  • KURČATÁ - ale bez kože
  • Jesť pravidelne pšeničné, alebo ovsené otruby. Majú najviac vláknin, ktoré znižujú hladinu krvného cholesterolu. Môžu sa podávať s jogurtom a medom, kefírom a s medom atd. Doporučuje sa pred použitím otrúb ich tepelne spracovať. Napr. 1/4 hodinovým pražením a farba otrúb musí byť zlatožltá, nesmie sa to pripáliť.
  • Náhradou môže byť jedávanie ovsených vločiek.
  • Jedávať dostatočné množstvo zeleniny a ovocia. Výborné sú jablká, banány, figy, ďatle a najmä slivky.
  • Čierne huby ŠITAKE používané v čínskej a japonskej kuchyni, obsahujú látku eritadenin znižuje množstvo cholesterolu v krvnom obehu. CCA o 12 %.
  • Hladinu cholesterolu znižujú papriky CHILI a to jej zložka CAPSAICIN. Čím je paprička pálivejšia, tým má viac capsaicinu.
  • Ak je dlhodobejší problém znížiť hladinu cholesterolu pri diete za obdobie 6-tich mesiacoch , doporučuje sa užívať PSYLIUM, čo je koncentrovaná forma rozpustnej vlákniny, ktoré sa nachádzajú v preháňadlach METAMUCIL , KONSUL - nemá vedľajšie účinky. 3x jedna čajová lyžička denne s dietou môže znížiť cholesterol až o 35 %.
  • Cholesterol znižuje aj podávanie NIACINU - KYSELINA NIKOTÍNOVÁ "B3" vitamín " PP ". V strave sa nachádza najmä v rybe tuňáka, potom v moriakovi, v semenách slnečníc, citrónoch, v arašídoch, v čiernom pečive a chlebe, fazuliach, hrachu a najviac v pivnom droždí. Podávaný čistý preparát. Najlepšie je každé ráno vypiť pred jedlom dva deci minerálky s vymáčkaným citrónom. Citrónová šťava priaznivo znižuje LDL.
  • Recept pre dospelých: do 2dcl pohára dáme 5cl 52% pravú slivovicu, 2 polievkové lyžice olivového oleja ( lenVirgin extra), vymačkanú polovičku citrónu, jeden strúžik cesnaku a za lyžičku lesného medu. Dolejeme to teplým zeleným čajom a túto premiešanú zmes vypijeme na lačno podľa možnosti najradšej ráno. Samozrejme, keď neriadime auto, nejdeme do práce. V tejto kombinácií cesnak nie je cítiť. Takouto 10 dňovou kúrou si podstatne znížime LDL a zvýšime HDL.

NIACIN - má výborný účinok k prevencií, ale vo väčšom množstve tiež vedľajšie účinky ako závrate, návaly krvi do hlavy, pálenie a svrbenie kože, pretože rozširuje cievy. Pri užívaní niacinu zákaz pitia alkoholu. Ďalej zvyšuje hladinu cukru v krvi a nesmie sa užívať pri diabetu.

Lieky

  • „CHOLESTYRAMIN“ (QUESTRAN,LIPANTHYL,COLESTID) , ktoré sú vyrobené z pryskyrice, pôsobia tak, že viažu žlčové kyseliny bohaté na cholesterol v čreve, preto nie sú vstrebávané a odchádzajú stolicou. Pečeň je nutená odčerpávať cholesterol z krvného obehu . Hladina cholesterolu takto poklesne až o 20 %.
  • Jedným z veľmi úspešných liekov je lovastatin ( MEVACOR) nemá vedľajšie účinky.Tlmí tvorbu cholesterolu priamo v pečeni. Musia sa sledovať pečeňové funkcie.

Čaje

  • ROZRAZIL LEKÁRSKÝ  ( VERONICA OFFICINALIS L.)
  • ROZRAZIL POTOČNÝ ( VERONICA BECCABUNGA L.)
    a) 2-3 minúty varený odvar . 1- poliev lyžica na 2 dcl vody. Maximálna denná dávka 1/2 litra nálevu za deň.
    b) Dve polievkové lyžičky drogy zaliať najlepšie večer 1/4 litrom vlažnej vody a necháme 8 hodín pôsobiť. Precedíme do inej nádoby a nalejeme zase 1/4 litra vody a uvedieme do varu. /cca 2-3min.( Prikryté necháme vychladnúť). Spolu to zmiešame s macerátom ,ktorý sme preleje predtým do inej nádoby a pijeme 3x denne.

Vyhľadávanie

Kontakt

Hotel SATEL

Hotel SATEL 

Mnoheľova 825
058 01 Poprad

Ako nás nájdete (mapa)

Cenník (masáže, fitnes, sauna)

Masáže:

0918 566 703

Sauna:

0905 573 286
0911 541 753

Video

Ajurvéda

Väčšie video

Anketa

Aký druh masáže ste vyskúšali?

Typy masáže

  • Lymfatická masáž (Lymfologia) Lymfologia je jemná hmatová technika ovlivňujíca celý lymfatický systém. Pred samotnou masážou je nutné ísť na toaletu, podľa potreby počas masáže vypiť 2-3 deci minerálnej vody, pretože...
  • Lymfodrenáž celého tela a anticelulitída O lymfatickom systéme Lymfa - latinsky lympha, slovo má starogrécky pôvod - nympha a označuje čistú pramenitú vodu, v mytológií dokonca vílu vôd a prameňov, patrí medzi telové tekutiny....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5